Sökresultat för Pommes

Vilthamburgare med Pommes frites

Om ni istället vill se mig göra denna hamburgare så hittar ni ett avsnitt på min Youtubekanal

 

4 pers

1 Timme

 

Hamburgare:

400 g Viltfärs

150 g Talg (fryst)

2 dl Västerbottensost

4 blad Svartkål

4 blad Purpurkål

1 msk Vinäger

1 msk Olivolja

1 dl Majonnäs

3 st Enbär

1 msk Lökpulver

1 msk Torkad Timjan

1/2 st Silverlök

1 st Tomat

1/2 dl Rostad lök

Salt

Peppar

 

Pommes frites:

8 st Mjöliga potatisar

1 msk Ättika

1 msk Torkad dill

Frityrolja

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Pommes frites

Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Lägg dem i en kastrull med vatten och häll på ättikan och salt. Koka upp vattnet och sjud potatisen i ca 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och låt den ånga av och svalna.

Hetta upp frityroljan till 150 grader. Fritera potatisen i omgångar tills den börjar bli mjuk utan att ta färg. 

Lägg ut potatisen på en plåt med hushållspapper och låt den svalna innan du lägger dem i frysen. Låt potatisen gärna bli helt genom grusen.

Hetta upp frityroljan (du kan använda samma olja igen) till 190 grader och fritera potatisen i omgångar tills den är gyllenbrun. Lägg dina nyfriterade pommes frites på hushållspapper för att rinna av. Salta och stöd över dillen, blanda väl. Riv över parmesan precis innan servering.

 

Hamburgare

Böja med att strimla ned kålerna i tunna strimlor och blanda med vinäger samt olja, massera kålen väl.

Bland majonnäsen med lökpulver, timjan och fint hackad enbär, smaka av med salt och peppar.

Skär ner tomaterna i skivor samt skär silverlöken i väldigt tunt, gärna på mandolin.

Riv den frysta talgen och blanda ihop den med färsen. Forma till fyra st lika stora bollar. Hetta upp en stekpanna på maxvärme och lägg i köttfärsbollarna, tryck tull ordentligt med en stekpanna eller något annat passande. Salta och peppra. Stek köttet tills det fått en fin yta, vänd. Ha på osten och lägg en metallskål över köttet så osten smälter. Ta av och låt köttet vila på brödet.

Toppa burgaren med rikligt av majonnäs samt de andra tillbehören.

 

 

 

Moules frites

Detta är en av min sambos favoriträtter. Hoppad att ni också gillar den.

4 pers

30 min

1 när Blåmusslor

1/2 st Röd chili

1/2 st Grön chili

2 st Schalottenlökar

3 st Vitlöksklyftor

2 dl Fiskfond (utspädd)

2 dl Grädde (40%)

2 dl Vitt vin

1 st Citron

1 kruka Persilja

2 msk Olivolja

Salt

Peppar

Ska du göra egna pommes frites gör du dem enligt länken här nedan:

Pommes frites

Gör så här:

Börja med att skölja och tvätta av musslorna noga.

Hacka chili, vitlök och schalottenlöken fint och stek den med olivolja i en stor kastrull.

Tillsätt musslorna, vinet, fiskfonden samt grädden och låt det sjuda med lock i ca 4 minuter. Ta upp musslorna och låt vätskan reducera ner något. Smaka av med salt peppar samt citronzest. Lägg tillbaka musslorna och låt dem sjuda 1 minut innan servering.

Toppa allt med hackad persilja.

Älgbiff med pommes frites, bearnaisesås och tomatsallad

Varje gång min sambo får välja vad jag ska laga blir det älgbiff, och det är även en av mina favoriträtter. Du kan självklart använda entrecôte eller biff från nöt om du inte får tag på älgkött.

4 portioner

90 minuter

600 g älgbiff

neutral olja

smör

salt

nymalen peppar

Pommes frites:

8 mjöliga potatisar

frityrolja

salt

parmesan

Tomatsallad:

4 tomater

½ finhackad rödlök

3 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

½ kruka finhackad persilja

flingsalt

nymalen peppar

Bearnaisesås:

400 g smör

1 ½ msk hackad schalottenlök

2 ½ msk rosé- eller rödvinsvinäger

2 msk vatten

4 vitpepparkorn

3 persiljestjälkar

3 dragonstjälkar

3 äggulor

1 dl fint hackas persilja

½ dl fint hackad dragon

salt

Gör så här:

Pommes frites:

Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Låt den ligga i kallt vatten ca 20 minuter för att dra ur stärkelsen. Koka upp saltat vatten och sjud potatisen i ca 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och låt den ånga av och svalna.Hetta upp frityroljan till 150 grader. Fritera potatisen i omgångar tills den börjar bli gyllene utan att ta för mycket färg. Lägg ut potatisen på en plåt med hushållspapper och låt den svalna i kylen. Så här långt kan du förbereda. (För ett ännu bättre resultat fryser du potatisen över natten.)Hetta upp frityroljan (du kan använda samma olja igen) till 180 grader och fritera potatisen i omgångar tills den är gyllenbrun. Lägg dina nyfriterade pommes frites på hushållspapper för att rinna av. Salta och riv över parmesan precis innan servering.

Bearnaisesås:

Smält smöret och håll det runt 50 grader.

Koka upp schalottenlök, vinäger, vatten och vitpeppar tillsammans med persilje- och dragonstjälkarna. Låt det reducera tills ungefär hälften återstår. Sila reduktionen och låt den svalna till 65 grader. Tillsätt äggen och värm på medelvärme under konstant vispning tills äggen tjocknat något, försök hålla såsen runt 65 grader under hela processen. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning tills såsen tjocknat. Tillsätt hackad persiljan och dragon och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger.

Biff:

Salta och peppra köttet. Värm olja i en stekpanna och stek köttet på hög värme tills det fått fin färg på båda sidor. Sänk värmen och tillsätt smöret, ös köttet och stek till en innertemperatur på 52 grader. Låt vila 10 minuter innan servering.

Tomatsallad:

Skiva tomaterna och lägg dem på ett fat. Strö rödlöken över tomaterna. Vispa ihop vinäger, olja, salt och peppar och häll dressingen över tomaterna. Toppa med persiljan.

En riktig kebabtallrik

Inlägget är i samarbete med kökets kurser

En kebabtallrik förknippas oftast med snabbmat. Men görs den från grunden är den allt annat än snabbmat. Det du får som belöning när du gör denna tallrik själv är att den smakar så otroligt mycket bättre än på alla andra restauranger!

Denna kebab och mycket mycket mer får du lära dig på kökets kurser med Zeina Mourtadas. Koden GABRIEL ger dig hela 100:- rabatt på kursen.

Recept:

500 g Nötfärs

500 g Lammfärs

2 msk Lökpulver

1 msk Malen kummin

1 msk Vitlökspulver

2 msk Paprikapulver

2 msk Oregano

1 msk Timjan

1 msk Malen svartpeppar

1/2 msk Cayennepeppar

1 msk Salt

2 msk vetemjöl

Gör så här:

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Knåda färsblandningen tills allt blir ordentligt blandat.

Forma till en avlång rulle och lägg i en stor bit plastfolie . Det blir lättare att forma rullen med plastfolie runt om. Rulla rullen och banka den försiktigt mot bordet för att få bort alla luftbubblor.

Rulla och jobba med den i ca 1 minut tills du har fått en jämn, avlång och sprickfri rulle. Ställ rullen i kylen i 15 minuter.

Sätt ugnen på 100 grader.

Ta försiktigt bort plasten från färsrullen. Rulla in rullen i två lager med aluminiumfolie, knip ihop ändarna och vik dem nedåt så överflödigt fett kan rinna ut.

Lägg ett ugnsgaller på en plåt och lägg rullen på gallret.

Tillaga mitt i ugnen i 3 timmar. Stäng av värmen och låt köttet vila i ca 30 minuter.

Ta ut och öppna upp folien en bit, släpp ut ånga och låt svalna.

Linda om köttet i alumniumfolie och låt kallna helt. Gärna i kylen några timmar eller över natten.

Vid servering:

Ta bort folien och skär rullen på mitten. Ställ på högkant och skär i tunna skivor med en vass kniv.

Stek skivorna i olja i en stekpanna några minuter. Servera med röd och vit kebabsås, hemmagjorda pommes samt en sallad.