Vilthamburgare med Pommes frites

Om ni istället vill se mig göra denna hamburgare så hittar ni ett avsnitt på min Youtubekanal

 

4 pers

1 Timme

 

Hamburgare:

400 g Viltfärs

150 g Talg (fryst)

2 dl Västerbottensost

4 blad Svartkål

4 blad Purpurkål

1 msk Vinäger

1 msk Olivolja

1 dl Majonnäs

3 st Enbär

1 msk Lökpulver

1 msk Torkad Timjan

1/2 st Silverlök

1 st Tomat

1/2 dl Rostad lök

Salt

Peppar

 

Pommes frites:

8 st Mjöliga potatisar

1 msk Ättika

1 msk Torkad dill

Frityrolja

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Pommes frites

Skala potatisen och skär den i tjocka stavar. Lägg dem i en kastrull med vatten och häll på ättikan och salt. Koka upp vattnet och sjud potatisen i ca 5 minuter. Lyft försiktigt upp potatisen med hålslev och låt den ånga av och svalna.

Hetta upp frityroljan till 150 grader. Fritera potatisen i omgångar tills den börjar bli mjuk utan att ta färg. 

Lägg ut potatisen på en plåt med hushållspapper och låt den svalna innan du lägger dem i frysen. Låt potatisen gärna bli helt genom grusen.

Hetta upp frityroljan (du kan använda samma olja igen) till 190 grader och fritera potatisen i omgångar tills den är gyllenbrun. Lägg dina nyfriterade pommes frites på hushållspapper för att rinna av. Salta och stöd över dillen, blanda väl. Riv över parmesan precis innan servering.

 

Hamburgare

Böja med att strimla ned kålerna i tunna strimlor och blanda med vinäger samt olja, massera kålen väl.

Bland majonnäsen med lökpulver, timjan och fint hackad enbär, smaka av med salt och peppar.

Skär ner tomaterna i skivor samt skär silverlöken i väldigt tunt, gärna på mandolin.

Riv den frysta talgen och blanda ihop den med färsen. Forma till fyra st lika stora bollar. Hetta upp en stekpanna på maxvärme och lägg i köttfärsbollarna, tryck tull ordentligt med en stekpanna eller något annat passande. Salta och peppra. Stek köttet tills det fått en fin yta, vänd. Ha på osten och lägg en metallskål över köttet så osten smälter. Ta av och låt köttet vila på brödet.

Toppa burgaren med rikligt av majonnäs samt de andra tillbehören.

 

 

 

Läs om vår kommentarspolicy