Ketchup & Senap

Ketchup

1 burk

40 minuter

½ gul lök, hackad

1 hackad vitlöksklyfta

1 stjälk selleri, finskuren

1/3 fänkål i små bitar

1 msk naturell olja

5 tomater

2 msk tomatpuré

1 cm grovt riven ingefära

½ dl timjan

½ dl basilika

1 msk strösocker

1 msk rödvins vinäger

1 tsk salt

Gör så här:

Fräs lök, vitlök, selleri och fänkål i en kastrull med olja. Dela tomaterna i mindre bitar och tillsätt tomter, timjan, basilika och ingefära i kastrullen och låt tomaterna vätska ur. Låt sjuda i 30 minuter.

Mixa med stavmixer och sila genom en finmaskig sil två gånger. Reducera till önskad konsistens. Tillsätt socker och vinäger och smaka av med salt. Häll upp i väl rengjord burk, låt svalna och förvara i kylskåp

Sötstark senap

1 liten burk

15 minuter

2 msk bruna senapsfrön

1 msk gula senapsfrön

2/3 dl vatten

1 msk vitvinsvinäger

1 msk honung

1 tsk salt

Gör så här:

Mortla senapsfröna och blanda dem med vatten vinäger, honung och salt i en kastrull. Låt sjuda ca 2 minuter.Häll upp på en burk och förvara svalt. Senapen får gärna stå ett dygn innan servering.

Läs om vår kommentarspolicy