Hummersoppa med pilgrimsmusslor

Det här är den förrätt jag lagade i finalen och enligt mig den godaste soppa jag någonsin lagat. Du

kan prova att göra den på havskräftor eller räkor istället om du vill, det blir också gott

4 portioner

75 minuter

2 kokta humrar

2 msk olivolja

1 msk citronsaft

1 msk dill, hackad

salt

1 schalottenlök, hackad

1 morot, skalad och hackad

skalet från humrarna i mindre bitar

1 dl neutral olja

1 tärnad tomat

2 msk tomatpuré

1 ½ + ½ dl calvados

5 dl vitt vin

5 dl vatten

1 vitlöksklyfta

2 stjälkar Selleri

2 ”blad” fänkål

2 kvistar timjan

5 + 1 dl vispgrädde

citronsaft

Dillkräm:

1 dl grädde

½ dl crème fraiche

½ kruka dill, hackad

rivet skal från en citron

salt

nymalen peppar

Palsternackschips:

1 palsternacka¨

3 dl neutral olja till fritering

Parmesanchips:

3 dl finriven parmesan

Pilgrimsmusslor:

4 pilgrimsmusslor

1 vitlöksklyfta

1 kvist timjan

salt

peppar

smör

Till servering:

1 stjälk fänkål till garnering skuret mm tunt

några kvistar dill

några kvistar körvel

1 dl löjrom i spritspåse

Gör så här:

Hummersoppa:

Börja med att dela och plocka köttet ur humrarna. Rensa kroppen på innanmätet och släng det.

Spara skalet. Skär ner hummerstjärtarna i centimeterstora bitar och marinera dem i olivolja, citronsaft, dill och salt.

Fräs lök, morot och hummerskal i olja i en kastrull. Låt det få bra med färg. Tillsätt tomaten och låt den ge ifrån sig lite vätska. Låt tomatpurén gå med någon minut. Höj värmen till högsta och

tillsätt calvados. Tänd eld på spriten och låt brinna ut. Skulle det ta längre tid än runt 30 sekunder så släck lågorna med hjälp av ett lock. OBS! Här är det viktigt att du inte har köksfläkten på, då kan det börja brinna ordentligt. Lågorna kan bli höga, så är det första gången du flamberar, var försiktig.Tillsätt vin, vatten, vitlök, selleri, fänkål och timjan och låt soppan sjuda på svag värme i en

timme. Häll på mer vatten om det skulle dunsta alltför mycket. Under tiden kokar du ner 5 dl grädde tills hälften återstår.

Sila av hummerfonden och reducera ner tills ca 4 deciliter återstår. Tillsätt den reducerade grädden och mixa med stavmixer. Vispa den sista decilitern grädde lätt och tillsätt i soppan precis innan servering. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Dillkräm:

Vispa grädden tills den är väldigt fast. Tillsätt crème fraiche, dill och citronskal och smaka av med salt och peppar. Häll upp i en spritspåse och förvara i kylen tills soppan ska serveras.

Palsternackschips:

Värm oljan till 180 grader. Skala och skär palsternackan i millimetertjocka skivor. Fritera tills de får gyllene färg och låt rinna av på hushållspapper.

Parmesanchips:

Lägg riven parmesan på en plåt och kör i ugnen på 160 grader tills den smält och fått en gyllene färg. Låt svalna och bryt sedan sönder till små fina chips.

Pilgrimsmusslor:

Salta och peppra musslorna. Stek dem ca 30 sekunder per sida tillsammans med smör, vitlök och

timjan i en stekpanna. Ös smöret över musslorna.

Skiva pilgrimsmusslorna och lägg dem i soppskålar eller –tallrikar tillsammans med hummern.

Garnera med dillkräm, löjrom och allt annat. Slå på soppan vid bordet.

Läs om vår kommentarspolicy