Nyårsmany på vilt

 

I samarbete med Wildea AB har jag tagit fram en tvårätters meny på viltkött. Om du istället vill se hur jag gör så finns receptet på min Youtubekanal.

 

Förrätt

Rentartar:

4 pers

30 min

 

400 g Renrostbiff från Wilder

60 g Löjrom

1 st Schalottenlök

1 pkt Kesella

250 g Kantareller från Wildea

150 g Smör

1 st Citron

1 pkt Krasse

Salt

Peppar

 

Gör Så Här:

Putsa rostbiffen. Värm upp en panna med olja och halstra köttet runt om, lägg åt sidan för att svalna. Hacka och stek kantarellerna så att vätskan släpper. Blanda kantarellerna med kesellan, smaka av med salt och peppar.

Brun smöret, ha ner zest från en citron och 1 tsk saft. Hacka ned köttet i mindre bitar. Blanda smöret med köttet och smaka av med salt och peppar. Skär schalottenlök fin.

Lägg tartaren på en tallrik och toppa med löjrom, schalottenlök, löjrom samt krassen.

 

Varmrätt

Renytterfilé med hasselbackspotatis kantarellsås och spritade rönnbär:

 

4 pers

90 min

 

600 g Renytterfilè från Wildea

8 st Fasta potatisar

2 msk Ströbröd

250 g Kantareller från Wildea

1 st Schalottenlök

1,5 dl Viltfond (utspädd)

1,5 dl Kantarellfond (utspädd)

3 dl Grädde

1 kruka Timjan

3 klyftor Vitlök

Olja till stekning

1 dl Rönnbär

1 dl Rom

2 msk Socker

Smör

Salt

Peppar

 

Gör så här:

Dagen innan, Lägg rönnbären i rom och socker, låt stå minst ett dygn.

Börja med att skala potatisen. Skär små snitt ner i potatisen men inte hela vägen ner. Lägg potatisen på en olja plåt men en klick smör på varje potatis och kör i ugnen på 200 grader tills potatisen är mjuka. Ha på ströbröd och kör potatisen sista minuterna på grillfunktion så att potatisen får en fin färg.

Under tiden potatisen är i ugnen så börjar du med såsen. Hacka ned kantarellerna i mindre bitar. Stek ut vätskan ut svampen. Hacka ned löken och stek med den något med svampen. Tillsätt fonderna och låt reducera till ungefär hälften återstår. Ha i grädde och låt även detta reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar samt lite spad från de spritade rönnbären.

Putsa köttet. Stek i en het stekpanna i olja bara tills den fått färg. Sänk värmen och ha i smör, timjan och vitlök. Ös köttet med smöret och kör det till en innertemperatur på 55 grader. Låt vila mins 5 minuter.

Klart att servera.

Läs om vår kommentarspolicy