Älgfilé provençale

Min finalrätt, som tog mig till vinst i Sveriges mästerkock. Det här är en rätt som passar fint på nyårsafton, den kan du servera rakryggad! Byt ut älg mot oxe så har du en klassisk coeur de filet provençale. Panko är asiatiskt ströbröd, det hittar du numera i de flesta mataffärer.

4 portioner

75 minuter

800 g älgfilé

2 vitlöksklyftor

4 kvistar timjan

smör

rapsolja

salt

nymalen peppar

Örtsmör:

200 g rumstempererat smör

1 kruka persilja, hackad

1 kruka körvel, hackad

2 finhackade vitlöksklyftor

rivet skal från 1 citron

½ finhackad grön chili

salt

nymalen peppar

Råstekt potatis:

8 fasta potatisar

3 msk rapsolja

3 kvistar med timjan

2 tsk salt

2 msk peppar

Baconlindad sparris:

8 sparrisar

4 baconskivor

Ugnsbakade tomater:

4 tomater

2 msk olivolja

3 kvistar timjan

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk salt

1 msk peppar

1 msk socker

2 msk panko

2 msk torkad svamp

1 msk smör

Älgfilé:

Putsa filén och salta och peppra runt om. Värm en stekpanna med olja tills den är väldigt het. Stek köttet runt om tills den fått bra med färg. Sänk värmen och tillsätt smör, vitlök och timjan. Ös köttet. Ställ in i ugnen på 160 grader till köttet har en innertemperatur på 52 grader. Låt

köttet vila tills det är ca 55 grader (medium)

Tomater:

Halvera tomaterna och lägg dem på en plåt. Ringla över olivolja och strö över timjan, vitlök, salt, peppar och socker. Baka i ugnen på 160 grader i ca 20 minuter. Mixa panko, svamp och smör. Lägg svampsmöret ovanpå tomaterna och kör på grill tills de fått fin färg.

Örtsmör:

Blanda smöret med persilja, körvel, vitlök, citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar. Detta skall vara ett smör som smakar otroligt mycket!!!

Råstekt potatis:

Skala och skär potatisen i ca 5 millimeter tjocka skivor. Låt dem ligga i vatten en halvtimme så att stärkelsen drar ur. Låt rinna av ordentligt. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek potatisen till den fått bra färg. Lägg potatisen i en ugnsfast form och kör den klar i ugnen på 160 grader. Avsluta med att steka potatisen knaprig i pannan innan servering.

Baconlindad sparris: Linda bacon runt 2st sparrisar. Stek dessa i en varm panna tills baconet fått fin färg. Servera älgfilén med råstekt potatis, tomater, örtsmör och sparris gärna på ett stort silverfat.

TIPS. Den här rätten görs på klassiskt vis med oxfilé, har du ingen älgfilé går det alltså fint att byta ut köttet.

Läs om vår kommentarspolicy