Viltköttbullar och Viltjanssons

I samarbete med Wildea vill jag försöka få fler personer att våga äta viltkött samt att äta det året om.

I det senaste avsnittet på min Youtubekanal (EttGottLand) visar jag två av mina favoriter på julbordet men på viltkött. Köttbullar och Janssons frestelse.

 

Köttbullar

ca 30-50 köttbullar

500 g Viltfärs

1 st Gullök

1 dl Grädde

1 dl Mjölk

1 dl Ströbröd

1 st Ägg

4 st Enbär (finhackat)

1 tsk Kryddpeppar (malen)

1 msk Timjan (torkad eller färsk)

Smör

Salt

peppar

 

Gör så här:

Hacka ner löken fint och bryn den i rikligt med smör. Blanda grädden och mjölken med ströbrödet, låt det stå och dra till sig något.

Blanda samtliga ingredienser i en skål och provstek en köttbulle. Justera smakerna så du blir nöjd.

Stek klart alla köttbullar i stekpannan eller om ni är många så lägg dem på en ugnsplåt och kör i ugnen på 220 grader till köttbullarna är gyllenbruna.

Viltjanssons

 

4 pers

40 min

8 st Potatisar (fasta)

10 skivor Rökt ren

1/2 dl Grädde

1/2 dl Mjölk

1 st Schalottenlök

2 msk Timjan (färsk & hackad)

1 msk Viltfond

3 msk Ströbröd

Smör till stekning

Salt

Peppar

Gör så här:

Börja med att hacka mer schalottenlöken och svetta löken i en panna med smör tills den är mjuk.

Skala och strimla ner potatisen och det rökta renköttet i mindre strimlor.

Blanda grädden mjölken och viltfond, smaka av med salt, peppar och timjan.

Monter frestelsen i en passande form genom att varva potatis, lök och renköttet tills formen är fylld (spara 1cm till kanten)

Slå på gräddblandningen och grädda på 200 grader.

När frestelsen börjar bli mjuk och fin strör du ströbröd över skapelsen och kör den sista minutrarna tills den fått fin färg.

Läs om vår kommentarspolicy