Fasan med hasselbackspotatis och lingon/enbärsgelé

Fasan var det första vilt jag fällde och på kvällen tillagade vi den just så här. Har du aldrig testat viltfågel är det dags att göra det nu! Gelén kan du göra dagen innan om du vill.

4 portioner

75 minuter

2 hela fasaner

2 morötter i bitar

1 apelsin i skivor

1 äpple i klyftor

3 vitlöksklyftor

4 kvistar timjan

3 enbär

salt

peppar

Smör till stekning

Hasselbackspotatis:

8 fasta potatisar

smör

ströbröd

salt

nymalen peppar

Gräddsås:

1 hackad gul lök

2 kvistar timjan

3 dl kyckling eller viltfond

4 dl vispgrädde

1 msk rödvinbärsgelé

1 tsk sardellcrème eller anjovisspad

1 dl stekta kantareller

smör till stekning

salt

peppar

Lingon och enbärsgelé:

4 dl lingon

5 enbär

1 dl socker

1 dl vatten

3 gelatinblad

Hasselbackspotatis:

Skala och skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom, potatisen ska hålla ihop i botten.

Lägg potatisen på en ugnsplåt och lägg en klick smör på varje potatis. Kör potatisen i ugnen på

200 grader tills den är mjuk rakt igenom. Avsluta med att pensla smält smör på potatisen, salta och peppra och strö över ströbröd. Avsluta i ugnen tills den fått fin färg.

Fasan:

Fyll fasanerna med morötter, apelsin, äpple, vitlök, timjan, enbär, salt och peppar. Bind ihop med steksnöre. Salta och peppra och bryn fasanerna väl runt om i smör i en stekpanna eller gryta. Lägg fasanerna på en ugnsplåt och kör i ugnen på 150 grader till en innertemperatur på 65 grader. Ta vara på skyn.

Lingon- och enbärsgelé:

Blanda lingon, enbär, socker och vatten i en kastrull och låt koka i 15

minuter. Sila av och låt reducera tills hälften återstår Lägg gelatinbladen i kallt vatten. När de är mjuka kramar du ur vattnet och tillsätter dem till lingonen. Rör tills det löst upp sig. Häll upp i en form och låt svalna.

Gräddsås:

Bryn löken kraftigt i smör. Tillsätt timjan och fond och låt reducera tills hälften återstår.

Tillsätt grädden och reducera ytterligare tills ungefär 3 deciliter återstår. Tillsätt anjoviskräm eller -spad och smaka av med salt och peppar. Nu har du en prefekt gräddsås att jobba vidare på till just din rätt. Stekspadet från fasanen i såsen och smaksätt med till exempel lingon eller stekta kantareller.

och tillsätt skyn och kantarellerna.

Servera fasanen med hasselbackspotatis, gräddsås och gelé

Läs om vår kommentarspolicy