Tiramisu med kaffesirap, chokladkross och vaniljglass

Efter ett besök på Gotlands Bryggeri fick jag denna idé. Öl till dessert? Denna kaffeporter passar extremt bra tillnamns med smakerna i denna tiramisu.

20 min

4 pers

Tiramisu:

200 g mascarpone

8 st Savoyardkex

1 tsk Vaniljpulver

4 droppar Bittermandelolja

1 msk Strösocker

3 msk Espresso

1 msk Konjak

Kakao

Kaffesirap

1 dl Mörk sirap

10 st Kaffebönor

Chokladkross:

4 st Digistivekex

1 msk Smör

1 msk Kakao

1 msk Strösocker

Övrigt:

Vaniljglass

Mörk choklad

Gör så här:

Börja med kaffesirapen. Blanda kaffebönorna med sirapen och låt det stå så länge som det är möjligt, gärna över natten. Sila av kaffebönorna.

Blanda mascarponen med vaniljpulver, socker och bittermandeloljan. Blanda kaffet och konjaken. Lägg savoyardkexen på en tallrik och slå över kaffeblandningen, låt suga ut sig något, men lyft gärna bort kexen så att den har lite kärna kvar.

Lägg kexen i en form, bre på mascarponekrämen och toppa med att pudra kakao över.

Krossa digestivekexen. Smält smöret och kexen, kakao samt sockret. Rör runt tills sockret löst upp sig. Häll upp i en skål, låt svalna innan servering.

Skär portionsbitar av tiramisu och servera detta tillsammans med vaniljglass och toppa mer hackad choklad.

Läs om vår kommentarspolicy