Gräddkokta viltköttbullar med tryffelpotatismos och lingon

Köttbullar 

Köttbullar med mos 😀 Denna svenska klassiker. Här har jag gjort rätten så som jag gillar den allra bäst. Men viltfärs, lingon och tryffelpotatismos. Du kan såklart byta ut viltfärsen mot vanlig nötfärs.

 

4 portioner

50 min

 

500 g viltfärs

1 finhackad gul lök

1 ½ + 5 dl grädde

½ dl ströbröd

1 ägg

2 msk finhackad eller torkad timjan

1 krm malen svartpeppar

3 st enbär

2 msk koncentrerad viltfond

4 dl viltfond (utspädd till såsen)

1 msk tomatpuré

2 dl lingon

3 msk + smör till stekning

1 kruka persilja

1 tsk salt

Maizena till redning

Potatismos:

10 medelstora mjöliga potatisar

2 dl varm grädde

1 tsk tryffelolja

75 g smör

salt

peppar

 

 

Viltköttbullar:

Bryn den gula löken i 3 msk smör så att den får färg. Blanda grädde och ströbröd och ställ åt sidan för att svälla en stund. Tillsätt färsen samt övriga ingredienser i en skål och rör till en jämn smet. Rulla köttbullar i valfri storlek och stek dem i en stekpanna med mycket smör. Tillsätt grädden samt viltfonden och låt det sjuda ca 15 minuter. Red eventuell såsen med maizena och tillsätt lingonen de sista minuterna.

Potatismos:

Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något. Mosa potatisen med ballongvisp eller en större gaffel. Tillsätt den varma grädden till önskad konsistens och tillsätt smör och tryffelolja efter tycke. Smaka av med salt och peppar.

Servera och toppa med hackad persilja

Läs om vår kommentarspolicy