Nyponsoppa med mandelbiskvier och vaniljglass

Vem minns inte nyponsoppa från sin barndom? Då var den förmodligen gjord på pulver – den här är mycket godare, jag lovar. Nypon kan du plocka hela vintern, även om de svartnat.

4 portioner

45 minuter

5 dl färska nypon

2 cm ingefära

½ dl strösocker

1 liter vatten

1 msk potatismjöl + lite vatten

Mandelbiskvier:

100 g skalad mandel

1 dl strösocker

1 äggvita

Nyponsoppa:

Skölj och rensa nyponen. Lägg dem tillsammans med ingefära och socker i en kastrull och slå på vattnet. Koka på medelvärme i ca 30 minuter. Mosa sönder nyponen något under tiden de kokar. Avsluta med att mixa nyponen något med stavmixer. Sila nyponsoppan genom en finmaskig sil och tryck all vätska genom silen med en sked. Blanda ut potatismjölet med lite vatten och red soppan till önskad tjocklek.

Mandelbiskvier:

Sätt ugnen på 180 grader. Mixa mandel och socker fint. Blanda mandeln med äggvitan till en slät smet. Spritsa små toppar på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Grädda i 6–10 minuter tills biskvierna fått fin färg.

Servera soppan med mandelbiskvierna och en kula vaniljglass.

Vill du göra egen glass? Mitt bästa recept på glass hittar du på min youtubekanal.

Läs om vår kommentarspolicy