Så lyckas du med dina egenkokta kräftor

Det är inte mycket som slår en kräftskiva efter allt slit med att fiska och koka sina egna kräftor. Att kliva upp mitt i natten för att ro ut på sjön och vittja burarna är både spännande och läskigt på samma gång. Låt gärna kräftorna ligga och dra i lagen någon dag innan du äter dem.

 

4 portioner

Tid: 20 minuter

 

1 kg levande kräftor

2 ½ l vatten

1 rågad dl grovsalt

4 sockerbitar

½ liter ljus öl

½ liter porter öl

4 dillkronor

2 msk dillfrön

Gör såhär:

Använd en rymlig gryta eller kastrull. Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt koka tills saltet löst sig och se till att lagen kokar på full effekt innan du tillsätter kräftorna – med huvudet först och inte så många i taget. Se till att samtliga kräftor täcks utav vattnet. När vattnet börjar koka igen ska kräftorna koka i 9 minuter. Kyl kräftorna i lagen så fort som möjligt. Jag brukar ställa kastrullen i en skottkärra och fylla kärran med vatten från trädgårdsslangen. Låt vattnet stå på så att det skapar cirkulation runt kastrullen. Låt gärna kräftorna dra i lagen minst ett dygn. Servera

Läs om vår kommentarspolicy