Blåbärskaka med världens enklaste vaniljsås!

Blåbär är ett av de bästa bär naturen har att erbjuda, av den anledningen att det är enkelt att hitta och finns i mängder. Att kombinera blåbär men vaniljsås bli aldrig fel!

 

8 pers

60 minuter

 

Kaka:

1 stort ägg

1 ½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 ½ tsk bakpulver

50 g smält avsvalnat smör

1 dl grädde

2 dl blåbär

smör

ströbröd

 

Vaniljsås:

2 dl mjölk

3 dl grädde

5 st äggulor

1 vaniljstång

1 dl strösocker

 

Kaka:

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt smör, grädde och hälften av blåbären. Häll upp i en smörad och brödad form, ca 25 centimeter i diameter, och strö över resten av blåbären. Grädda i ugnen ca 30–35 minuter.

Sås:

Blanda samtliga ingredienser till vaniljsåsen i en kastrull och värm försiktigt, under konstant vispning, till 84 grader. Sila av såsen till en sval kastrull.

Servera

Läs om vår kommentarspolicy