Den perfekta bearnaisen

Inlägget är i samarbete med köket kurser

Midsommartider och du kanske har tröttnat på sill, potatis och gräddtårta 😉 Då passar det perfekt att tända grillen. På grillen gillar jag att slänga på en riktigt fin bit karré eller biff. Köttet saltar och pepprar jag och serverar sedan tillsammans med en fin sommarsallad, rostad färskpotatis och såklart en hemslagen bearnaisesås.

Konsten att slå en riktigt bra bearnaisesås tar många år att lära sig. Själv ser jag det som en läroprocess som pågår dagligen. Det går alltid att skruva på något för att förbättra bean från föregående gång. I början hade jag svårt att få till rätt konsistens på såsen och mitt såsförtroende sjönk snabbt. Men efter att jag tittat på Tommy Myllymäkis såskurs blev hela processen otroligt enkel. Jag lärde mig att förstå uppbyggnaden av alla grundsåser, hur kemin fungerar och fick grundläggande tips. Just nu får du 100kr rabatt på Tommys såskurs om du uppger GABRIEL. Stort lycka till och god fortsättning på midsommarhelgen 🙂

4 portioner

Tid: 30 minuter

 

400 g smör

1 ½ msk hackad schalottenlök

2 ½ msk rosé- eller rödvinsvinäger

2 msk vatten

4 vitpepparkorn

3 persiljestjälkar

3 dragonstjälkar

3 äggulor

1 dl fint hackad persilja

½ dl fint hackad dragon

salt

 

Metod:

Smält smöret och håll det runt 50 grader.

Koka upp schalottenlök, vinäger, vatten och vitpeppar tillsammans med persilje- och dragonstjälkarna. Låt det reducera tills ungefär hälften återstår.

Sila reduktionen och låt den svalna till 65 grader.

Tillsätt äggen och värm på medelvärme under konstant vispning tills äggen tjocknat något, försök hålla såsen runt 65 grader under hela processen. Tillsätt det smälta smöret i en tunn stråle under konstant vispning tills såsen tjocknat.

Tillsätt hackad persilja och dragon och smaka av med salt och eventuellt lite mer vinäger.

Läs om vår kommentarspolicy